Orzechy to pyszny sposób na dodanie chrupkości i białka do posiłków. Orzechy, pełne błonnika, witamin, minerałów i korzystnych tłuszczów, mają również bardzo wysoki indeks sytości, co oznacza, że sprawiają, że dłużej czujesz się najedzony. Dzieje się tak dlatego, że orzechy zawierają dużo błonnika i białka, ale niewiele innych składników - możesz więc jeść je bez obaw o nadmiar węglowodanów czy cukru. Badanie przeprowadzone w 2016 r. wykazało, że u osób, które jadły garść orzechów codziennie przez dwa tygodnie, ryzyko rozwoju chorób serca było o 25% niższe niż u osób, które nie jadły orzechów regularnie.
Dlaczego powinieneś dodać więcej orzechów do swojej diety
Badania sugerują, że spożywanie garści orzechów pięć razy w tygodniu może obniżyć ryzyko chorób serca o 25%. W rzeczywistości prawdopodobieństwo śmierci z jakiejkolwiek przyczyny u osób jedzących orzechy jest o 10% niższe niż u osób, które ich nie jedzą. Orzechy są bogate w tłuszcze jednonienasycone, które mogą obniżać poziom cholesterolu LDL i zapobiegać zakrzepom krwi, chroniąc w ten sposób przed chorobami serca. Są one również doskonałym źródłem białka, witaminy E, magnezu i błonnika, które pomagają regulować poziom cukru we krwi. Wysoka zawartość białka i błonnika w orzechach sprawia, że dłużej czujemy się syci, co zapobiega przejadaniu się. Orzechy nie zawierają również glutenu, więc osoby z celiakią lub uczuleniem na gluten mogą się nimi bez obaw zajadać.
Jak jeść więcej orzechów
-
Spróbuj kanapki z masłem orzechowym - Zamień swoją zwykłą kanapkę w porze lunchu na wersję z masłem lub garścią orzechów. Będzie to nie tylko mniej kaloryczne, ale także świetny sposób na wprowadzenie do diety przekąski bogatej w białko i błonnik.
-
Dodaj je do płatków śniadaniowych - orzechy to świetny sposób na rozpoczęcie dnia. Niezależnie od tego, czy wolisz muesli, Weetabix czy Cornflakes, dlaczego nie spróbować dodać garści orzechów do swojej miseczki, aby uzyskać dodatkową chrupkość i mieszankę składników odżywczych?
-
Wykorzystaj je do przygotowania batoników proteinowych - Batoniki proteinowe mogą być zdrowym sposobem na zwiększenie energii w pracy, ale wiele marek zawiera cukier, konserwanty i sztuczne słodziki. Spróbuj zrobić własne batoniki z połączenia płatków owsianych, orzechów, nasion i suszonych owoców.
-
Zrób własną granolę - Zrób własną granolę w domu, a będziesz mieć większą kontrolę nad składnikami. Orzechy są doskonałym dodatkiem do domowej granoli; dodają jej chrupkości, białka i smaku. Możesz mieszać i łączyć różne orzechy i nasiona, aby dopasować je do swoich upodobań.
- Admin