Założenie własnej firmy to dla większości ludzi przerażająca propozycja. Jest to również ogromne wyzwanie. Otwierając restaurację, trzeba liczyć się z każdym kosztem związanym z jej sukcesem: wszystko, począwszy od dostawców żywności i napojów, wyposażenia kuchni, leasingu lub zakupu mebli, marketingu, pozwoleń i licencji, wynagrodzeń i świadczeń pracowniczych, podatków... lista jest długa. Wykonanie pierwszego kroku w kierunku otwarcia własnej restauracji wymaga starannego planowania i przygotowania. W ostatnich latach rynek niezależnych restauracji gwałtownie się rozwinął; konkurencja jest ostra, a wiele nowych jadłodajni upada w ciągu pierwszego roku działalności.
Poznaj swoich odbiorców i ich gusta
Ważne jest, aby znać swoich odbiorców i ich gusta, ponieważ na dłuższą metę to ci pomoże. Pomoże Ci stworzyć treści, które pokochają i będą chciały się dzielić. Otwarcie dobrze prosperującej restauracji to nie tylko świetne pomysły i unikalne koncepcje, ale także wiedza, czy te pomysły są na tyle opłacalne, że warto w nie zainwestować swoje ciężko zarobione pieniądze, a także znajomość wszystkich ukrytych kosztów związanych z prowadzeniem działalności.
-
Chociaż ważne jest, aby przeprowadzić badania dotyczące kosztów otwarcia restauracji i potencjalnych marż zysku, należy również przeprowadzić badania rynku, aby zrozumieć docelową bazę klientów swojej jadłodajni.
-
Wiedza o tym, kim są klienci, jest niezbędna nie tylko ze względu na ich zachowania, ale także na to, gdzie mogą się znajdować.
Klienci mogą być podróżnikami, pracownikami biurowymi, rodzinami, specjalistami, nastolatkami, emerytami, turystami, mieszkańcami okolicy, bywalcami nocnych imprez - jest wiele rynków, które należy wziąć pod uwagę.
Określ typ restauracji, którą chcesz otworzyć
Jedną z pierwszych decyzji, jakie musisz podjąć, jest określenie rodzaju restauracji, którą chcesz otworzyć. Choć wiele osób otwierających restauracje robi to, ponieważ uwielbia jedzenie lub jest pasjonatami kuchni, którą chce serwować, należy zadać sobie pytanie, czy typ restauracji, którą chcemy otworzyć, będzie miał sens z biznesowego punktu widzenia. Należy ustalić, czy typ restauracji, którą chcemy otworzyć, będzie wystarczająco opłacalny, aby przynosić zyski. Należy także zastanowić się nad potencjalną bazą klientów i potencjalną konkurencją dla danego rodzaju kuchni. Na przykład ekskluzywna restauracja serwująca steki w London w Ontario może dobrze prosperować, ale ekskluzywna restauracja serwująca steki na plaży w Puerto Vallarta w Meksyku nie.
- Admin